Vælg en side

Asetek-rattet: Hvilken model er den rigtige for dig?

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

I high-end sim-racing-segmentet er der en række mærker, som har udviklet sig i et stykke tid nu. De mest populære, jeg kommer i tanke om, er Simagic, Simucube og Fanatec. Dette segment er ret konkurrencepræget i den forstand, at hver producent forsøger at flytte grænserne for teknologierne på markedet ved at tilbyde innovative og frem for alt dyre produkter.

Men der er også andre unge mærker, som vil have en del af markedet for sim-racing i topklassen, f.eks. Moza Racing ogAsetek SimSports. Hvad angår Moza, kan vi sige, at det bogstaveligt talt kommer ud af ingenting, men ikke desto mindre har formået at imponere os med sine premiumprodukter, især sin base R21 base, som udvikler 21 nm drejningsmoment. Men for Asetek er det en anden historie. Fans af brugerdefinerede pc’er vil uden tvivl synes, at dette navn lyder bekendt, og det er det også. Asetek er utvivlsomt verdens førende inden for vandkøling og har været det i nogen tid. Den danske virksomhed har en lang række patenter på pumper, CPU- og GPU-blokdesign, køleplader, rør og alt andet, der har noget med vandkøling at gøre. Det er enkelt: Alle de mærker, der tilbyder AIO’er (CoolerMaster, Be Quiet, Corsair, NZXT osv.), bruger Aseteks patenter og tegninger til deres produkter.

Med henblik på at diversificere sin kundeportefølje, og også fordi virksomhedens chef er fan af motorsport, er den danske virksomhed for nylig gået ind i kapløbet om periferiudstyr til sim-racing. På grund af manglende erfaring indgik Asetek et partnerskab med Granite Device, der ejer Simucube-brandet, og dette partnerskab indebærer deling af viden og adgang til en række Simubube-teknologier, herunder QR og så videre.

I dag har Asetek SimSports 3 produktserier: Prima til indgangsniveauet, Forte til mellemklassen og Invicta til toppen af skalaen. Hver serie har sit eget periferiudstyr, med undtagelse af Invicta, som bruger rattet fra Forte, fordi der ikke findes et rat i topklassen. Men det har det danske mærke tænkt sig at rette op på ret hurtigt. I det følgende vil jeg præsentere dig for de hjul, der i øjeblikket er tilgængelige fra Asetek, give dig min mening om dem og pege dig i retning af, hvilket hjul du skal vælge til dit setup i henhold til din kørestil.

Asetek SimSports fjerbolde

I øjeblikket tilbyder den danske producent af periferiudstyr til sim-racing kun 2 komplette rat i sit sortiment: Prima og Forte. Der findes dog tomme hjul, som kan udstyres med en Button Box eller et knapmodul, hvis du foretrækker det. Det giver producenten mulighed for at tilbyde et ret bredt udvalg af hjul uden at skabe et Fanatec-agtigt katalog med mere end 20 forskellige hjul.

Hovedformålet med at tilbyde tomme hjul og knapmoduler er efter min mening at reducere forsknings- og udviklingsomkostningerne, samtidig med at man tilbyder et ret anstændigt udvalg.

La Prima-rat

Design

Så designet af La Prima-rattet er ret standard for GT/Formula-kategorien. Den rektangulære form er åben i bunden med håndtag, der ikke samles foran. Det gør dem mere ergonomiske, især fordi de er ret store.

På forsiden er der en attraktiv frontplade i børstet aluminium med knapper og betjeningselementer. Farven er Gun Metal med et par orange detaljer på betjeningselementerne. Alt i alt synes jeg, at dette rat er smukt.

Skræddersyet samling

Aseteks svinghjul bruger en version af Simucubes Quick Release. Som følge heraf glider rattet ind i basen, og denne QR giver en meget solid forbindelse uden bøjning eller anden bevægelse.

Fremstilling og efterbehandling

Aseteks første rat har en kompositstruktur med en frontplade af aluminium. Komposit er et fint og kompliceret ord, som indikerer, at rattet er opbygget af plast, der er forstærket med kulfiber. Jeg er ikke tilhænger af plastik på et rat, der koster over 400 euro, men det er producentens valg.

Jeg har ikke så meget at sige om finishen, bortset fra at den er næsten perfekt. Strukturen er perfekt, uden bearbejdningsfejl eller grater. Det kan man dog ikke sige om alle knapper, i hvert fald ikke alle. Nogle af dem, der findes på dette rat, som i øvrigt er 12 med kontakter og encodere, er lidt vanskelige at bruge. Jeg ved ikke, om det er et problem med knappernes tolerance eller en mekanisme, der er lidt for hård, men den er i hvert fald lidt klistret. Det er ikke dårligt, men det kræver lidt tilvænning.

Håndtering af rattet

Grebet på La Prima-rattet er fantastisk, hvilket i høj grad skyldes, at håndtagene er flydende. Hjulet er åbent i bunden og har ret store håndtag, som også forbedrer grebet og ergonomien.

Betjeningselementerne er bekvemt placeret på tværs af rattet, så de er nemme at nå midt i et løb. Det samme gælder for de to pagajer bagpå: De passer perfekt under hænderne og har den rigtige størrelse.

Forte-rattet

Design

Asetek Forte-pakke

Asetek Forte-rattet har samme design som La Prima, med kun bemærkelsesværdige forskelle i frontpladen og betjeningselementerne. Denne gang har vi en frontplade i kulfiber med orange detaljer på forsiden. Den orange farve er ret lys i modsætning til nogle af delene på Aseteks pedalboards.

Ellers er målene de samme med en diameter på 29 cm, formen er den samme, der er lidt flere kontakter, og alle knapper/kontroller er baggrundsbelyste denne gang. Alt i alt forbedrer Forte-rattet La Primas premium-design en smule, mens det forbliver stort set identisk.

Skræddersyet samling

Bagpå finder vi den samme QR, som bruges på Aseteks baser, nemlig den, der ligner Simucube meget. Samlingen er faktisk den samme: Man retter QR’en ind og sætter den på plads.

Fremstilling og efterbehandling

Forte bruger den samme plastikstruktur – undskyld, jeg mener komposit – med et lag kulfiber på frontpladen. Den er meget veludført og har en høj standard uden fejl, forsinkelser eller andet. Det skal siges, at Asetek tager fat på premium-sim-racing-segmentet, og deres produkter skulle afspejle dette, hvis de skulle være troværdige.

Det eneste lille problem, jeg kan finde med dette rat, er dets betjening. Nogle af knapperne, især kontakterne, sætter sig nogle gange fast ved brug. Det er den samme historie som med La Prima-rattet, hvilket fortæller mig, at det er et problem med deletolerancen. Det er muligt, at jeg tager fejl, men et rat, der koster næsten 700 euro, skal være perfekt, synes du ikke?

Håndtering af rattet

Håndteringen af Forté er identisk med La Prima, hvilket vil sige fremragende. Håndtagene er åbne i bunden og giver et rigtig godt greb om rattet, især fordi de er større end konkurrenterne fra Fanatec eller Moza. Du føler, at du holder et godt rat i hænderne, et rat, der ikke glider eller giver ubehag over tid.

Knapperne/kontrollerne er også fantastisk godt gennemtænkt og placeret. Alt passer perfekt i din hånd, eller rettere i dine fingre. På Forte har vi desuden betjeningselementer med baggrundsbelysning, som gør det meget mere behageligt at bruge rattet. Der er dog kun to padler bagpå, og det vil gå ud over fans af langdistanceracing, GT eller endda F1.

Nøgne flæser

Da Aseteks sortiment af rat er meget smalt med to modeller, der stort set er identiske, tilbyder den danske producent nøgne rat, dvs. kun den ydre struktur af rattet uden frontplade. Asetek sælger dog også frontpladen, eller knapmodulet, hvis du foretrækker det, til La Prima- og Forte-serien.

Der er 6 nøgne hjul i alt:

  • 2 helt runde med en diameter på 33 cm og to forskellige materialer: læder og et, der minder meget om alcantara, som Asetek kalder Comfort+. Disse to rat har en fantastisk finish og kan rumme knapboksene La Prima eller Forte, som er knapmodulerne. Prisen er 125 euro for læderversionen og 169 euro for Comfort+-versionen.
  • 4 fladbundede rat med en diameter på 33 cm, hvoraf 2 er åbne i toppen i Tesla Yoke-stil. Af materialer har vi læder og alcantara, med farvekombinationer til den første finish. Den er smuk, førsteklasses og også meget ergonomisk med en diameter på 33 cm. Disse 4 hjul koster 125 euro, uanset om du vælger et åbent eller et lukket hjul.

Som supplement til denne serie af nøgne rat tilbyder Asetek Button Box La Prima og Forte til henholdsvis €294 og €400. Disse moduler er identiske med dem, der bruges i mærkets GT-rat, og er også nødvendige for at færdiggøre rattet.

Hvilken en skal jeg vælge?

At vælge et rat er ofte ikke et spørgsmål om at vælge det mest visuelt tiltalende. Der er andre parametre, der indgår i ligningen, bl.a. :

  • Foretrækker motorløb. Nogle racerkørere sværger til GT og F1 og vil derfor logisk nok vende sig mod standard La Prima- og Forte GT-rattet. Men der er også andre sim-racing-kørere, som er meget mere alsidige med flere motorsportsdiscipliner, og som derfor vil foretrække et rundt eller fladbundet rat, som Asetek tilbyder, selvfølgelig med det tilhørende knapmodul.
  • Det budget, der er afsat til rattet. Du skal ikke tro, at alle sim-racere ikke har det samme budget til deres setup, og at det er derfor, prisen på et rat kan påvirke deres valg. Hvis du overvejer Aseteks produkter, er det, fordi du har råd til at købe et rat til næsten 700 euro. Desuden tilbyder den danske producent en ret god grad af tilpasning med sine nøgne hjul, og et komplet rat vil koste dig mellem 420 og 570 euro. Det er i øvrigt stadig billigere end standard GT/F1-fælge.
  • Den anvendte base. Afhængigt af hvilken Asetek-base du har, især hvis du har valgt La Prima, kan valget af rat have indflydelse på den force feedback, du føler. Standard GT/F1-rattet vejer i gennemsnit 1,4 kg, og du vil sandsynligvis opleve, at det klipper lidt med La Prima-basen. Hvis du vælger et allround eller fladbundet specialrat og et knapmodul, øger du risikoen for at mætte motoren, da disse hjul uundgåeligt er tungere. Dette spørgsmål opstår ikke med Invicta- eller Forte-baser, som er mere kraftfulde og vil kunne klare en klipning af en baghånd uden at blinke.
Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKKER TIL UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar