Hvis du har kørt simracing i længere tid, kender du udmærket til de mange forskellige opsætninger og konfigurationer, der findes. Du har dem, der er dedikeret til specifikke motorsportsdiscipliner, mens andre forsøger at være lidt af det hele.
Forskellige opsætninger betyder forskellige perifere enheder. Du er sikkert enig i, at en racerkører, der foretrækker F1, ikke vil have de samme perifere enheder som en rally- eller driftkører. Simulatorerne kan være identiske(Asseto Corsa, for eksempel), men bilerne og opsætningerne vil bestemt ikke være de samme. Men der vil altid være et punkt, der forbinder opsætningerne, et nøgleelement, som en konfiguration ikke kan undgå at have, og det er grundlaget.
Blandt de globale spillere inden for simracing har vi Fanatec en tysk producent, der har været med i spillet i over 20 år. Fanatec tilbyder en bred vifte af produkter, der opfylder behovene hos alle simracere i verden, og udvikler både hardware og software til sine perifere enheder, hvilket sikrer, at platformene fungerer perfekt. Det er klart, at en Direct Drive base uden software til at styre den ikke er til megen nytte. Hvordan vil du konfigurere indstillingerne, tilpasse basen til dine behov og præferencer, eller endda bruge den til forskellige discipliner? Det er det, vi skal finde ud af i det følgende. Jeg vil introducere dig til Fanalab, den software, der styrer Fanatecs periferiudstyr til simracing, fra kædestag og pedaler til rat og gearskiftere.
Hvad er Fanalab?
Fanalab er Fanatecs egen software til styring af alle den tyske producents perifere enheder. Da hvert produkt har en mikrochip, der fungerer og genererer data, er det vigtigt at have software, der er i stand til at forstå alt dette og foretage ændringer på flere punkter, for at få en afbalanceret, højtydende opsætning.
Tanken bag et sådant værktøj er ikke kun at kunne konfigurere kædestagets maksimale moment, force feedback-adfærden og vibrationernes intensitet, men også at parametrisere kranksættenes følsomhed for at eliminere døde zoner eller få en meget specifik fornemmelse for foden.
Perifere enheder understøttet af Fanalab
Jeg behøver vel ikke minde dig om, at Fanatec har et bredt katalog af produkter, fra Direct Drive-kædestag til kulfiberstyr, kranksæt og gearskiftere, alt sammen fordelt på 3 serier: CSL, ClubSport og Podiumtil indgangs-, mellem- og topklasse.
Stort set alle Fanatecs perifere enheder til simracing understøtter deres Fanalab-software, hvilket giver dig et meget bredt udvalg af produkter. Du har hele sortimentet af Podium- og ClubSport-periferiudstyr og en stor del af CSL-sortimentet.
Sådan fungerer Fanalab
Så det første, du skal gøre, før du prøver noget, er at downloade den nyeste version af Fanalab fra Fanatecs hjemmeside og installere softwaren. Når det er gjort, skal du starte Fanaleb for at linke den til simu’en på din pc. Dette gøres via menuen ‘Game Profile ‘ på Fanalab, og du får en hel liste over understøttede spil. Og bare rolig, der er masser at vælge imellem med et væld af arkade-, sim-arkade- og simulationstitler. Fanatec er en stor spiller i simracing-branchen, og det er kun naturligt, at deres produkter (periferiudstyr og software) understøttes af et stort antal titler på markedet.
Ved at linke softwaren til simu’en kan du hente vigtige telemetridata fra Fanatecs periferienheder, så du kan finjustere deres indstillinger, så de passer til dine præferencer, og det er det, vi kommer til at se.
Mulige indstillinger med Fanalab
Du er sikkert enig i, at racerkørere ikke har de samme behov med hensyn til periferiudstyr til simracing. Nogle vil have maksimal realisme, mens andre vil have en god, afslappende tid. Udnyttelse af basens maksimale drejningsmoment DD2 er tydeligvis rettet mod et professionelt simracer-publikum. Som et resultat har du forskellige muligheder for at justere drejningsmomentet, herunder muligheden for at sænke det.
Her er et par mulige indstillinger, ikke alle, med Fanalab, fordi denne software er meget komplet og frem for alt meget kraftfuld.
- Styringens vinkel. Afhængigt af basen har du maksimale styre- (eller rotations-) vinkler udtrykt i grader (°). Jo højere denne værdi er, jo mere skal du dreje rattet for at nå frem til stoppet. Men med denne indstilling har du mulighed for at reducere denne maksimale værdi, hvilket gør kørslen mere “fleksibel”, så at sige.
- Kraftfuld kraftfeedback. Her kan du indstille det maksimale drejningsmoment, som basen skal producere, i procent. For eksempel: Hvis du har en CSL DD 8 nm, og du sætter denne værdi til 100%, vil du have en base, der udsender hele sit drejningsmoment.
- Kalibrering af force feedback. Dybest set indstiller du basen, så den giver al kraftfeedback på en grov eller glat måde. Denne indstilling er vigtig, især hvis du har en base med mere end 8 nm drejningsmoment, fordi du ikke vil kunne se forskel på asfalt, en vibrator, et stød eller nogen anden kraft.
- Svinghjulets inerti. Denne indstilling tilføjer et ekstra lag af realisme, især hvis du vil mærke kropsbevægelser, tryk i sving, køretøjets vægt og så videre.
- Intensiteten af spillets effekter. Her kan du ændre alle de effekter, som spillet udsender, såsom vibrationer, stød og så videre. I praksis vil det ikke have den store indflydelse på force feedback, men du vil så at sige få en “glattere” tur.
0 kommentarer