Der findes mange sim-racing-setups med følgende hovedudstyr: en Direct Drive-base, et rat, der er skræddersyet til den motorsportsdisciplin, du kan lide, en Load Cell eller et hydraulisk kranksæt (hvis du har råd til det), et gearskifte eller en håndbremse (hvis du har brug for det) og et cockpit. Det er grundlaget for enhver fordybende opsætning.
Selvfølgelig vil nogle spillere ikke have råd til et chassis med et skålsæde, da disse små perler nemt kan koste op mod 1.600 euro, når man handler hos kendte mærker, der tilbyder innovative løsninger. Men uden et chassis og et skålsæde vil oplevelsen blive udvandet. Og jeg taler ikke engang om tredobbelte eller buede skærme, som tilføjer et godt lag af fordybelse, især når FOV’en er korrekt justeret.
Det er det grundlæggende, som jeg sagde tidligere. Og hvis du vil gå endnu længere, findes der dynamiske cockpits, som har cylindre i alle fire hjørner for at simulere kroppens bevægelser i sving. Men denne løsning er virkelig dyr at integrere, og oftest skal man bruge et specifikt chassis, der kan rumme denne opgradering. Next Level Racing tilbyder en slags platform til nogle af sine cockpits for at tilføje kropsbevægelser, men denne løsning er meget dyr (over 3.000 euro).
Og hvor der er et behov, er der et behov for gør-det-selv. I hjemmebiografverdenen findes der produkter, der er designet til at forbedre den fordybende oplevelse af at se en film. Idéen er at give haptisk feedback, når der sker en eksplosion, et skyderi eller en anden spektakulær scene på skærmen. I praksis drejer det sig om et haptisk (vibrations)modul, der genvinder signalet fra lydudgangen for at filtrere de lave frekvenser og bevæge en elektromagnet, der er indkapslet i en metalkasse.
Firmaet bag et sådant produkt hedder ButtKicker, og det er en reference på området. Desuden udstyrer mærket også biografer over hele verden for at give dig en mere medrivende oplevelse, når du ser en film.
ButtKicker-løsninger er ikke så dyre til personligt brug; du kan forvente at betale 350 euro for vibratoren og omkring 400 euro for en specifik forstærker. ButtKicker er blevet så populær rundt om i verden, at mange gamere er begyndt at installere den i deres set-ups, især i sim-racing.
Faktisk er denne gør-det-selv-løsning blevet så udbredt, at firmaet bag ButtKicker er blevet “tvunget” til at tilbyde et specifikt produkt: ButtKicker Gamer Plus og Pro til en pris på omkring 250 og 300 euro. Princippet i dette udstyr er ret enkelt: Du har en vibrator, der monteres direkte på dit chassis ved hjælp af en clips, og lyddelen, dvs. signalet, styres via enten en USB (nyeste versioner af ButtKicker) eller en RCA-forbindelse.
Det er en meget praktisk løsning, som samtidig er betydeligt billigere end et dynamisk chassis. Selvfølgelig får du ikke kroppens bevægelser og masseoverførsler, men det er et plus med hensyn til indlevelse, især under opbremsning og andre påvirkninger.
Next Level Racings løsning: lavere priser og intet behov for et chassis

Ingeniørerne blandt jer vil have bemærket, at ButtKicker er fin, men kræver et chassis. Racere med et stativ eller et skrivebord kan ikke bruge Gamer Plus, fordi den ikke kan monteres på en stol. Da Next Level Racing så dette hul i markedet, greb de chancen for at udvikle en slags pude, der passer direkte på en spand eller stol, så der ikke er behov for et chassis.
Den hedder HF8 Haptic Gaming Pad, og det er som et betræk, man sætter på en stol, og som indeholder 8 motorer til vibrationer eller haptisk feedback. Motorerne er spredt ud over hele pudens overflade og berører næsten hele ryggen. Lydsignalet styres enten via USB til pc’er eller via et 3,5 jackstik på konsoller. Du kan justere HF8 via NLR- eller SimHub-software, selvfølgelig på en pc, for at indstille alle de effekter, du ønsker. Det er en meget komplet, effektiv og relativt billig løsning (omkring 250 euro for coveret). Det fantastiske ved NLR HF8 er, at du kan installere det på enhver sim-racing-opsætning, uanset om du har et chassis eller ej. Det gør produktet bærbart, men også mere interessant for almindelige spillere, der ønsker at tilføje et lag af fordybelse til deres opsætning.
Vibrationernes intensitet vil dog blive dæmpet af selve løsningens natur. Med ButtKicker forplantes den haptiske feedback via chassiset, hvilket giver mere resonans og dermed mere effekt i sidste ende. Med HF8 vil motorerne give tilpassede vibrationer i forskellige dele af ryggen, men på bekostning af kraften. Det hele er et spørgsmål om kompromis, og hvad du leder efter i løsningen.
Gør-det-selv-løsningen: bas-shakeren

Lad os slutte af med den ægte gør-det-selv-løsning, som har de samme fordele som de to andre, vi har set, uden at kræve et chassis og/eller det budget, der følger med. Basshakeren er, som navnet antyder, en bas, der giver haptisk feedback ved at udnytte lave frekvenser, eller bas, hvis du foretrækker det.
Ideen er enkel i sin implementering: Du har en specifik basdriver, der er indkapslet i et kabinet for at give en slags resonans og dermed haptisk feedback. Det er en virkelig budgetvenlig løsning, som også er nem at sætte op i stort set alle sim-racing-opsætninger. Den larmer mindre end en ButtKicker, men er alligevel kraftigere end en HF8. Du skal dog placere basshakeren meget tæt på din krop for at mærke den fulde effekt, især hvis du vælger en mindre enhed.
Basshakeren er en DIY-tilføjelse, hvilket betyder, at du skal gøre det hele selv med lidt lydudstyr. Betjeningen er enkel og billig (omkring 150 euro). Du skal bruge :
- En lydforstærker eller amp med 2 udgange (wattstyrke som du vil, men ikke over 100w) og USB-indgang til at forbinde den til pc’en.
- 1 eller 2 basshakere afhængigt af forstærkerens effekt
- Kabler, især USB- og lydkabler til at forbinde udstyret (forstærker til pc, bass shakers til forstærker)
- Og de skruer og bolte, du skal bruge til at montere det hele i din opsætning.
Forstærkeren vil blive genkendt som et eksternt lydkort, og du kan konfigurere alt via SimHub. Det er ikke særlig dyrt, så længe du er rationel, og brugerdefineret, fordi du kan tilføje andre basshakere, en kraftigere forstærker og så videre. Denne løsning, ligesom de to andre, tjener primært til at øge førerens indlevelse, ikke til at forbedre hans omgangstider på banen.
0 kommentarer