Sim-racing bliver en stadig vigtigere del af spilverdenen, så meget at der er en hel afdeling i en Micro Center-butik i USA. Typisk skal man gå til en specialforretning, og i de fleste tilfælde online, for at finde sine racersimulationsbehov. Det har sine fordele, f.eks. hjemlevering og specialtilbud, men det har også sine ulemper, især at man ikke kan se og holde produkterne i hænderne.
Under alle omstændigheder er sim-racing et lovende marked med flere aktører. Vi har mærker, der primært er rettet mod specifikke segmenter, som f.eks. Logitech og Thrustmaster for entry-level og budgetvenlige løsninger, selv om det schweiziske mærke har vist sin vilje til at bevæge sig op i markedet. Der er også mærker, der opererer i mellem- til high-end-segmentet, som f.eks. Fanatec og Moza Racing. Og så har vi selvfølgelig nogle premium-aktører, især Simucube og Heusinkveld.
Det kan derfor hurtigt blive svært at vælge et sim-racing-setup, især for begyndere, der ikke ved noget om udstyr. Og jeg taler ikke engang om mærker, der opererer i lignende segmenter, såsom Fanatec og Moza. Det er faktisk det, vi skal se på i dag i denne artikel, og frem for alt, hvilket mærke man skal vælge mellem disse to mellemklasse- og topklasse-rivaler.
Fanatec vs Moza: en historie, der går et par år tilbage
For de uindviede kan Fanatec vs. Moza kan ses som Ford vs. Ferrari ved 24-timers løbet i 60’erne. Ferrari ved 24-timers løbet i 60’erne: På den ene side har vi Fanatec, som har været i branchen i over 20 år, med et produktsortiment, der er varieret, konkurrencedygtigt og frem for alt verdenskendt (Ferrari i konkurrence, dybest set). På den anden side har vi Moza Racing, som kun lige har sat sine ben i sim-racing (september 2021), men som ikke desto mindre har formået at tilbyde et fremragende alternativ til branchens tenorer.
Inden for sim-racing har Moza helt klart et mål for øje med et meget specifikt mål: at fravriste de andre mærker markedsandele og også at gå efter Fanatec, hvor den tyske gigant ikke er til stede. I løbet af bare 3 år er det lykkedes Moza at opbygge et godt omdømme inden for sim-racing takket være sine produkter, som giver fremragende værdi for pengene.
Hvilket mærke skal man vælge mellem Fanatec og Moza?
Så enkelt er det ikke, og det er der forskellige grunde til. Jeg vil forsøge at dække så meget som muligt i det følgende for at give dig en idé og hjælpe dig med at træffe dit valg.
Brandets image
Vi starter med brandets image: Her er det helt klart Fanatec, der fører an med sine innovationer og produkter, der har været meget værdsat af offentligheden i over 20 år. Så snart man tænker på sim-racing, er Fanatec et af de navne, man kommer til at tænke på, især hvis man har en vis viden om emnet.
Men Moza klarer sig ret godt, især når man tænker på, at mærket kun har været involveret i sim-racing siden september 2021. Det er der ikke mange virksomheder, der har formået, især ikke med produkter, der rent ud sagt er konkurrencedygtige i forhold til deres pris.
Diversificering af sortimentet
Med hensyn til Direct Drive-baser har Moza en fordel i forhold til Fanatec med i alt 7 enheder i 3 forskellige segmenter: entry-level, mid-range og high-end.
Desuden har Mozas DD-baser et godt ry i spillet, især ‘V2’erne’, som er blevet kraftigt forbedret i forhold til de første skud. Og det chokerende er, at det kinesiske mærke har gjort alt dette på så kort tid. Normalt tager det et par år for en producent at få styr på sine produkter, lige længe nok til at salget kommer i gang, og der er penge til at finansiere opgraderinger.
Men hvad angår resten af sim-racing-produkterne, er Fanatec stadig kongen, når det gælder periferiudstyr. Fanatecs ratkatalog omfatter over 40 produkter fordelt på 3 forskellige serier (CSL, ClubSport og Podium) og med officielle licenser som Sparco, BMW, McLaren, Porsche og så videre.
Tilgængelighed af periferiudstyr
Fanatec er mange år foran Moza, især når det gælder deres distributionsnetværk. Det tyske mærke er til stede på flere markeder, herunder Europa, Nordamerika, Asien og Australien. Det betyder, at Fanatecs produkter er tilgængelige over hele verden, direkte fra mærkets hjemmeside og med leveringstider, der ofte er meget korte.
For Moza er den kinesiske virksomhed først lige begyndt at udvikle sit distributionsnetværk via autoriserede partnere. Projektet skrider godt frem, men det vil tage tid at nå op på samme niveau som Fanatec.
Produktets fremstillingskvalitet
For mig at se er begge mærker lige gode i denne henseende, uanset om det drejer sig om baser, pedaler, rat eller andet perifert udstyr til sim-racing. Fanatec og Moza bruger begge materialer af god kvalitet til deres forskellige produktserier og lægger vægt på byggekvalitet og montering. Min erfaring er, at der ikke er noget at udsætte på et Moza- eller Fanatec-produkt, selv om det er et begynderprodukt.
De fornemmelser, der opstår i legen
På dette punkt spiller erfaring en afgørende rolle, og Fanatec har over 20 års erfaring i branchen. Det tyske mærkes Direct Drive-baser er måske færre end Mozas, men de er stadig perfekte, når det gælder om at gengive effekter. Indstillingerne mellem motor, elektronik og software sikrer fremragende in-game-fornemmelser, uanset hvilken sim-racing-titel du kigger på.
Men Moza gør det ret godt, især på R16- og R21-baserne, hvor følelsen er blandt de bedste på markedet. Faktisk er disse to Moza-baser dem, jeg helst vil anbefale til alle, der vil have mellem 15 og 22 nm drejningsmoment, af den simple grund, at R16 og R21 giver fantastisk værdi for pengene.
Økosystemet
Det er rigtigt, at Moza tilbyder et komplet udvalg af periferiudstyr til sim-racing med baser, rat, pedaler, gearstang, håndbremse og endda instrumentbræt. Det er komplet, men antallet af indgange kan tælles på én hånds fingre. Sammenlignet med Fanatec blegner Moza i forhold til mangfoldigheden af periferiudstyr til sim-racing, især rat.
Ikke desto mindre har det kinesiske mærke vist, at det er fast besluttet på at diversificere sit sortiment, især med det nye lastbilsrat. Jeg er sikker på, at vi om et par år vil have et meget bedre udvalg af periferiudstyr til sim-racing fra Moza. Der er dog stadig spørgsmålet om kompatibilitet mellem Moza-produkter, som ikke ofte er til stede. Du vil for eksempel have nogle rat, der kun er kompatible med visse baser, som typisk er de gamle, eller V1’erne, hvis du foretrækker det.
Hos Fanatec er der derimod bogstaveligt talt et hav af tilbehør og andet periferiudstyr. Pallemoduler, knaphubs, Quick Release, pedalboard-sæt, knap- og klistermærkesæt, you name it. Fanatecs økosystem er ikke kun stort og komplet, men også yderst kompatibelt. Stort set alle Fanatec-produkter fungerer perfekt med hinanden, uanset serien.
Platformskompatibilitet
Her dominerer Fanatec Moza, og det er der ikke noget at sige til. For det tyske mærkes basale produkter får du næsten altid konsol- og pc-kompatibilitet, uanset om det er Xbox og pc eller Playstation og pc. Og i nogle tilfælde kompatibilitet med alle platforme. Og når det drejer sig om rat, får du altid pc, også med konsolspecifikke versioner.
Hos Moza er det kun R3-pakken, der er kompatibel med Xbox, og resten af sortimentet er kun til pc.
Salgsprisen
Det sidste punkt om, hvilket mærke man skal vælge, er prisen. Her er de to mærker mere eller mindre lige, og årsagen er ganske enkel: Moza ønsker at konkurrere med Fanatec på sit eget område, så det er nødt til at tilbyde priser, der ikke kun er konkurrencedygtige, men også meget tæt på dem, der tilbydes af det tyske mærke.
Nogle gange vil du finde en Fanatec-pakke lidt dyrere end Mozas, og i andre tilfælde er det omvendt. Nogle gange vil du være bedre stillet med en R5-pakke fra Moza, fordi rattet kan være af bedre kvalitet end dem, der tilbydes af Fanatec, især de billigste i sortimentet, selv om Mozas salgspris er højere.
0 kommentarer