Vælg en side

Moza R21: Test og anmeldelse

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza 21

Fordele

  • Fremragende byggekvalitet
  • Maksimalt drejningsmoment på 21 nm
  • Et stærkt og meget kommunikativt comeback

Ulemper

  • Kræver et par justeringer for at fungere perfekt

Vores bedømmelse: 9,8/10

Hvis vi går 2,5 år tilbage, måske endda lidt mere, var den kinesiske producent af periferiudstyr til sim-racing Moza Racing var stort set ukendt for ryttere verden over. Det må siges, at det ikke ser særlig godt ud at komme ud af det blå og direkte foreslå to topklasse Direct Drive-baser(R16 og R21), selv om dine produkter er fremragende. Hvem tror du vil risikere en pæn sum på en helt ny simracing-enhed fra en producent, som ingen kender? Det rigtige svar er: ikke mange mennesker.

Bortset fra at Moza var fast besluttet på at erobre simracingkørernes hjerter og opsætninger, og det må jeg sige, at han gjorde. Spol frem til begyndelsen af 2024, og den kinesiske producents katalog indeholder 6 Direct Drive-baser, 6 rat, 3 kranksæt og et væld af andet tilbehør til sim-racing. For mig at se er det ikke dårligt, især når man tænker på, at Moza var ukendt i spillet for omkring 3 år siden.

De baser, der sælges af den kinesiske producent, omfatter R21 som repræsenterer toppen af sortimentet med et maksimalt drejningsmoment på 21 nm. Og hvilke konkurrenter på markedet for simracing er denne base rettet mod? Fanatec selvfølgelig! Med lanceringen af CSL DD til en rimelig pris må man sige, at den tyske simracing-gigant har fået en skydeskive på ryggen, og alle ønsker at overtage dens plads. Vil R21 være i stand til at konkurrere med en Podium DD1 eller DD2? Det er det, vi vil finde ud af.

 

Basens vigtigste og tekniske egenskaber

  • Direct Drive-motor med et maksimalt drejningsmoment på 21 nm
  • Hele konstruktionen i aluminiumslegering
  • 18-bit indkoder
  • QR stammer fra bilracing
  • Kompatibel med Pit House og mange perifere enheder i Moza-kataloget
  • Integreret beskyttelsessystem, der slukker for motoren, når du slipper rattet.

 

Design

Ikke overraskende, i hvert fald for dem, der ikke kender Mozas produkter, ligner R21 meget R16. Dette er et meget karakteristisk træk ved Moza-baser: de er alle mere eller mindre identiske, afhængigt af kursets rækkevidde.

Resultatet er et slankt design med kantede, tegnede linjer. Moza kalder det “Supercar design”, og det må jeg sige, at det virkelig er. Basen har mange rette vinkler, præcis som i en racerbil. Kjolen er blank sort med et par logoer her og der. Alt i alt er det smukt, men jeg ved, at det ikke vil falde i alles smag. Under alle omstændigheder er design et subjektivt element, så…

GT DD PRO

Skræddersyet samling

R21 kan monteres på tre forskellige måder: fra bunden med 4 M6-skruer, fra siderne, også med M6-skruer, og fra fronten med et sæt, der sælges separat af Moza. Denne base er mere eller mindre kompatibel med alle cockpits på markedet, så længe du køber fra en producent, der er kendt og anerkendt for at tilbyde gode eller endda meget gode chassiser.

Og for dem, der spekulerer på, om det er muligt at montere R21 på et stativ eller en ratstøtte, så tænk ikke engang på det, for basen afgiver et moment på 21 nm, og det er nok til at sprænge det hele i stykker. Og det gælder også møblerne.

 

Fremstilling og efterbehandling

I betragtning af at R21 er DEN Moza Racings topmoderne base, bliver vi forkælet med det allerbedste i branchen. På menuen: aluminiumslegering hele vejen igennem. Det holder vægten relativt lav (den vejer næsten 9 kg på vægten) og optimerer kølingen af motoren og elektronikken, da aluminium er en god varmeleder.

Finishen er eksemplarisk. Vi har en base, der ikke har nogen produktionsfejl, og det kan jeg bekræfte efter en grundig inspektion af alle perifere enheder. Alle dele er bearbejdet med millimeters nøjagtighed, så der ikke er nogen huller i samlingen.

 

Få styr på basen

Basen er ikke så stor, når man tænker på, at motoren udvikler et drejningsmoment på 21 nm. R21 måler 33 x 17 x 13 cm og vejer omkring 9 kg. Den er ret tung, men monteringen af basen er relativt nem, hvis du vælger at montere den i bunden. Hvis du planlægger at montere basen sidelæns eller forfra, vil jeg råde dig til at få en ven eller slægtning til at hjælpe dig for en sikkerheds skyld.

Alle tilslutninger er på bagsiden, med en QR på forsiden. Sidstnævnte er ganske enkelt en af de bedste, der findes på markedet i øjeblikket, ligesom Simagic, som den har en slående lighed med (for en god ordens skyld: den er stort set den samme).

GT DD PRO

Fornemmelser under leg

Nu vil jeg gerne se på, hvordan denne Moza Racing R21-base føles. Først og fremmest skal du gå igennem Pit House (softwaren, der konfigurerer Mozas perifere enheder) til at finjustere bundpladen, fordi den i sin standardkonfiguration overfører for meget information til rytteren, hvilket også giver en vis sløring.

Når du har finjusteret indstillingerne, vil du straks bemærke, at de 21 nm drejningsmoment er der, især hvis du skruer op for effekten til over 75 %. Men helt ærligt, det er det værd, især for erfarne kørere, der leder efter en base, der kan give alle detaljerne i et løb.

Fra ændringer i banen, tab af vejgreb, bump og kollisioner, følelsen af asfalt under dækkene og alt det andet er denne base ultrakommunikativ, uanset om det er de finere detaljer som de vragrester, der findes på banen, eller de slag, du får, når du rammer en mur med over 100 km/t på siden af bilen. Det er en ren fornøjelse, især for de professionelle.

Men ikke alt er rosenrødt med R21. Ja, det er det, men ikke når man kommer fra en meget mindre magtfuld base. Hvis din gamle opsætning omfattede en base, der udviklede sig mindre end 12 nm, vil jeg råde dig til at indstille R21’s effekt til et område mellem 30 og 50%, og i lang tid. Enhver værdi over 50% vil kræve en betydelig indsats fra din side for at dreje rattet.

 

Kompatibilitet

R21 er kun kompatibel med pc-platformen, og det samme gælder stort set hele serien af Moza Racing-baser, med undtagelse af R3. Dette valg kan forsvares af den simple grund, at kun computere (pc’er) er i stand til at trække maksimal ydelse ud af denne database.

Hvad angår simracing-titler, har du alle dem, der findes på pc, nemlig AC, ACC, iRacing og alle de andre. Listen er lang, og du vil ikke have så mange problemer med denne base. Du skal dog bruge lidt tid på Pit House for at finde dine indstillinger.

GT DD PRO

Værdi for pengene

Hos Moza Racings autoriserede distributør i Frankrig kan R21 byttes for €1099 inkl. moms, hvilket ærlig talt ikke er så ringe endda. Prisen er blevet nedjusteret, da den kostede 200 euro mere, da den først kom på markedet.

Til 1.100 euro synes jeg, at den giver rigtig god værdi for pengene, og byggekvaliteten er simpelthen eksemplarisk. Jeg må indrømme, at der ikke er mange mennesker foran en R21, bortset fra én… Fanatec Podium DD1 som koster €1.000, eller en Simagic Alpha Ultimate 23 nm, som koster 1.149 euro.

 

Min dom

Med lanceringen af R21 havde Moza udført et mesterstykke med sin topmodelbase, der kunne konkurrere med branchens sværvægtere i deres eget segment. Men med en lanceringspris på 1.300 euro var R21 ærlig talt ikke særlig godt placeret prismæssigt, og heldigvis har Moza rettet op på situationen ved at sænke prisen med 200 euro.

Hvis du er på udkig efter en af de bedste baser på markedet, er R21 bestemt værd at overveje, selv med sit ret begrænsede økosystem sammenlignet med konkurrenterne. Motoren er en fornøjelse at bruge på banen, og Pit House giver mulighed for finjustering til de mest krævende kørere.

I betragtning af de timer, jeg har brugt med denne base, kan jeg anbefale den uden den mindste tøven. Moza er godt på vej til at skabe sig et navn og en andel af markedet for sim-racing, og jeg kan ikke vente med at se, hvad virksomheden har i vente til os i de kommende år.

gt dd pro

Moza R21

En af de bedste racersimulationsbaser på markedet

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Moza R5: Test og anmeldelse

Moza R5: Test og anmeldelse

Moza R5Fordele Direct Drive-base udvikler 5,5 nm Hus helt i aluminium Kompakt størrelse Fantastisk kørefornemmelse...

Moza R16: Test og anmeldelse

Moza R16: Test og anmeldelse

Moza R16Fordele Direct Drive-motor med et drejningsmoment på 16 nm Mulighed for frontmontering Fremragende...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKKER TIL UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar