FANATEC CLUBSPORT DD+
Fordele
- 15 nm konstant drejningsmoment
- Førsteklasses metalkonstruktion
- Kompatibel med hele Fanatecs økosystem
- QR2 Base Side standard
Ulemper
- Kompatibel på papiret med PC og Playstation
- En pris, der kan være høj i visse situationer
Vores bedømmelse: 9,8/10
Det tyske mærke Fanatec af periferiudstyr til sim-racing har været på markedet i over 20 år, hvilket ikke kun giver dem fremragende erfaring på området, men også et stærkt omdømme i branchen. Fanatec har i nogen tid været anset for at være de bedste til sim-racing-opsætninger, både i Europa og i resten af verden for at være helt ærlig. Produkterne fra dette mærke er førsteklasses, højtydende og mere eller mindre overkommelige, når man ved, hvornår man skal købe dem.
Desuden var det Fanatec, der demokratiserede Direct Drive-baser til almindelige mennesker med sine CSL DD’er med 5 nm og 8 nm drejningsmoment. Før skulle man ikke bare betale en mindre formue for en DD-base, men man skulle også have erfaring med at bruge den. Takket være de mange specialtilbud på den tyske producents hjemmeside kan du i dag sætte et komplet Fanatec-setup op for kun 500 euro, inklusive DD-basen. Det bliver en indgangsmodel, men ikke desto mindre en DD.
Indtil for nylig dækkede Fanatecs sortiment to segmenter: entry-level med CSL DD og high-end med Podium DD1 og DD2. For effekt havde vi 5, 8, 20 og 25 nm drejningsmoment. Men alle erfarne piloter sværger til baser, der udvikler sig mellem 12 og 15 nm, hvilket de anser for at være det bedste sted i segmentet. Fanatecs konkurrenter har bemærket dette hul i den tyske gigants sortiment og har baseret deres offensiv på det. Som følge heraf har Fanatec mistet markedsandele, men det vil ændre sig med lanceringen af ClubSport DD+ClubSport DD+ er en Direct Drive-base med 15 nm drejningsmoment, som jeg vil præsentere for dig nedenfor.
Basens vigtigste og tekniske egenskaber
- Direct Drive-base udvikler 15 nm konstant drejningsmoment
- Officiel Playstation 4- og 5-licens, og også kompatibel med pc
- Algoritme og hardware til FullForce-teknologi for maksimal indlevelse
- QR2 Base Side standard på base, men kompatibel med QR1
- Kompatibel med hele Fanatecs økosystem samt stort set alle sim-racing-titler
- Rotationsvinkel elektronisk begrænset til 2520°, men justerbar
- Fuldt tilpasselig base via software (pc og/eller rat)
Design
Designet af DD+ ændrer sig ikke meget i forhold til dens mindre søskende, CSL DD. Det er stadig en cylindrisk form med et helt sort kabinet, Fanatec-logoet i hvidt på nogle dele og køleribber.
Fanatecs baser har altid været sobre, i hvert fald de seneste, og DD+ er ingen undtagelse. Denne perifere enhed passer perfekt til enhver sim-racing-opsætning, uanset hvilket rat der bruges. Lidt information: DD+ er en kraftigere variant af ClubSport DD (12 nm drejningsmoment). De bemærkelsesværdige forskelle mellem de to er tændingsknappen (blå for DD+) og en blå ring bagpå, som er gul for CS DD.
Skræddersyet samling
Samlingen af DD+ er baseret på samlingen af de seneste Fanatec-baser, i hvert fald CSL DD. Så du har en bundmulighed via 3 skinner og T-møtrikker (som i øvrigt er i kassen), eller med de 2 skinner, som er siderne på basen (flanken). Fanatec sælger også en bordklemme specielt til ClubSport DD og DD+, som kan fastgøres til møbler. Jeg ville dog ikke vælge denne vej til ClubSport DD+, for glem ikke, at den udvikler 15 nm konstant drejningsmoment, og det er mere end nok til at skabe ravage. Det er stadig muligt, hvis du indstiller den til at producere et maksimalt drejningsmoment på 8 nm.
Da dette monteringssystem allerede findes på andre Fanatec-baser, vil du ikke have store problemer med at udføre denne operation på et cockpit, der er kompatibelt med denne periferienhed.
Fremstilling og efterbehandling
Hele basens struktur er lavet af metal, hvilket giver den et førsteklasses udseende og et godt kølesystem til motoren og elektronikken (passivt), som virkelig fungerer godt, da basen aldrig kom over 33 °C under mine sessioner. Ellers bemærkede jeg ingen defekter, grater på metallet eller dårligt monterede dele. DD+ består af en central kasse med to dæksler (foran og bagpå), ud over QR2 selvfølgelig.
ClubSport DD+ er et førsteklasses apparat, meget veludført og med en meget høj standard. Det er først og fremmest en Fanatec, og vi forventede ikke et produkt, der var smidt sammen som nogle mærker, der fokuserer på ydeevne.
Opsætning af databasen
DD+-indstillingerne er nøjagtig de samme som på andre Fanatec-baser, dvs. via rattet eller via Fanatec Control Center og/eller Fanalab. Du har stort set alle standardindstillinger, herunder kraft, rotationsvinkel, force feedback-kraft, FFB, dæmper osv. Du har virkelig, virkelig mange indstillinger med Fanatec-produkter, og det er det, der gør det tyske mærke af periferiudstyr til sim-racing så stærkt.
Fornemmelser under leg
Med alle parametre på plads og et ClubSport-rat på QR2 kørte jeg ud på flere baner for at teste forskellige forhold med denne base. Rundbane, rally, oval, og det er bare et lille udsnit.
Når det gælder følelsen, er det ren lykke, for ikke alene er denne base kraftig (15 nm drejningsmoment) til at sige farvel til den mindste antydning af clipping, men motoren har nok i maven til at levere lette og store effekter på samme tid.
Med en god Direct Drive-base handler det om finessen i de effekter, der produceres af grafikmotoren, og som overføres til dine hænder. Og DD+ har en finesse, som man sjældent ser på det niveau. Og det er ikke alt: Reaktionstiden for denne base og dens 12nm-variant er dobbelt så hurtig som for en Podium DD1 eller DD2, Fanatecs flagskibsbaser i topklassen. Og det siger meget om det arbejde, det tyske mærke har udført, og forklarer også, hvorfor Fanatec var fraværende i startblokkene for Direct Drive-baserne.
Kompatibilitet
På papiret er DD+ teknisk kompatibel med Sonys to nyeste konsoller (PS4 og PS5) og også med pc. Men hvis du har et Fanatec-rat til Xbox, kan du selvfølgelig få det til at fungere på Microsofts konsoller med QR2 Wheel Side. Men oplevelsen kan være en smule bizar på grund af Xbox-controlleren, som ofte er temperamentsfuld.
For andre Fanatec-udstyr til sim-racing har du ikke rigtig nogen begrænsninger, så længe det er et nyere produkt. Og det gælder også for sim-racing-titler.
Værdi for pengene
ClubSport DD+ er prissat til næsten 1.000 euro på Fanatecs hjemmeside, hvilket bestemt er dyrt, men fuldt ud forsvarligt. Byggekvaliteten er helt i top og værdig til det tyske mærkes andre baser. Kraften er der, så du føler, at du kører i en rigtig racerbil. For mig at se giver ClubSport DD+ perfekt værdi for pengene, især når man sammenligner med konkurrenterne på samme effektniveau.
Min dom
Nogle ryttere mente og sagde endda, at Fanatec havde mistet sin flamme, at mærkets aura var svundet ind til ikke at være andet end et indtryk af premium og performance. Men med de nye ClubSport DD og DD+ har mærket bekræftet, at det fortsat er Go-To for enhver sim-racer, der er på udkig efter pålidelige, højtydende og frem for alt medrivende produkter.
Denne base er helt perfekt i forhold til dens ydeevne, og det har jeg fået bekræftet gang på gang. Med den får du total fordybelse i sim-racing med lette og tunge effekter, en naturlig fornemmelse for rattet og massive fornemmelser. Prisen vil måske afskrække nogle gamere, især fordi du skal betale mindst 600 euro mere for et godt rat og LC-pedaler og 500 euro for et chassis, da du ikke vil montere DD+ på et bord. Men helt ærligt, det er prisen værd!
0 kommentarer